Hotel Vrujci Lekovita voda masaže priroda lekovitost Banja Vrujci Vrujci spa Srbija

Hotel Vrujci Banja Vrujci

Poslednjih godina Vrujci više nisu samo banja nego i mesto za odmor, sport, rekreaciju i zabavu. U Hotel Vrujci (**) gosti pristižu tokom cele godine uživajući u svim pogodnostima koje Hotel Vrujci u Banji Vrujci ima u svojoj bogatoj turističkoj ponudi. Banja Vrujci je smeštena medu živopisnim brežuljcima, u podnožju vazdušnih banja Divčibara i Rajac. Udaljena je samo 92 kilometara od Beograda. Smeštena je između Mionice i Ljiga. Kroz banju teče rečica Gornja Toplica, nazvana tako jer se i usred najveće zime ne ledi i isparava od toplote.

Priroda

Hotel Vrujci raspolaže vodom izuzetne izdašnosti, prosečno oko 200 l/s vode, po čemu je na prvom mestu među banjama Srbije. Objekti u Hotelu Vrujci su brojni i raznovrsni (otvoreni i zatvoreni bazeni, spa centar, banjska kupatila, česme, sportski tereni i sl.), i zadovoljavaju potrebe gostiju i posetilaca.

Termalne vode u Hotelu Vrujci se koriste za punjenje rekreativnih bazena, za lečenje pijenjem i kupanjem, za spravljanje lekovitog blata, za higijensko kupanje i drugu upotrebu u hotelskim sobama, za potrebe hotelske kuhinje, pekare, restorana, specijalnih kada i za zagrevanje banjskih objekata.

Banja Vrujci istorija

Izvorište lekovite vode ima pet glavnih i nekoliko sporednih vrela. Lekovita voda izbija iz mulja i rastresitog nanosa na prostoru od približno 200 metara dužine i oko 60 metara širine. Temperatura vode je u proseku 26°C.

Nedaleko od Banje Vrujci prolaze dve magistralne saobraćajnice. Sa saobraćajnicom regionalnog značaja (Valjevo-)Divci-Mionica-Ljig, Banja Vrujci je povezana asfaltnim putem dužine 1.2 km kod Gornje Toplice. Od drugog putnog pravca (Beograd-) Županjac-Bogovada-Mionica-Divčibare, Banja je udaljena 9 km. Od Ibarskog magistralnog puta, koji povezuje Beograd sa Zapadnim Pomoravljem preko Lazarevca i Gornjeg Milanovca, Banja Vrujci je povezana asfaltnim putem u dužini od 11 km kod Ljiga.

Priroda

Postoji i druga veza sa Ibarskom magistralom kod županjca, preko Mionice i Bogovade, u dužini od 27 km, preko koje se putničkim automobilom stiže za otprilike pola sata vožnje. Sa magistralnim putem Loznica-Valjevo-Lajkovac-Lazarevac -Aranđelovac-Topola-Markovac, Banja Vrujci je povezana asfaltnim putem dužine 17 km. Banja pruža raznovrsne mogućnosti za odmor i rekreaciju, kampovanje, lov, ribolov, šetnju, trčanje, plivanje, planinarenje i izlete.

Istorija

Banja Vrujci istorija

Banja Vrujci je poznata po svojoj lekovitosti. Tragovi kulture i narodnog predanja ukazuju da je prostor oko vrujačkih izvora od davnina bio naseljen. Iz tih vremena datira postojanje vrujačke "divlje" banje, koja je trajala sve do 1935. godine, kada se Banja pretvorila u narodno lečilište.

Banja Vrujci istorija

Lekovitost ove vode otkrili su i srpski ratnici koji su u vreme mnogobrojnih bitaka, a naročito Kolubarske bitke, vidali svoje rane i druge boljke kupajući se u reci. Banja se od I svetskog rata do danas iz neuređene "seljačke banje" razvila u moderni sportsko-rekreativni centar. Hotel je otvoren 3.novembra 1979. godine i od tada se prostorno i kapacitativno konstantno širio.

Galerija

Na sledećim fotografijama pogledajte sve lepote Vaše Banje Vrujci, šta ona nudi i koje su prednosti prijatnog boravka u hotelskom kompleksu. Nadamo se da ćete nas posetiti i odabrati Banju Vrujci kao jednodevno ili višednevno utočište i oazu.